Keukenkastjes indeling


Stap voor stap


Een netjes opgeruimde en geordende keukenkast zorgt ervoor dat u gemakkelijk alle producten die u nodig heeft kunt vinden. Bij Stijlvol in Huis hebben wij een ruim aanbod aan producten waarmee u uw keukenkastjes gemakkelijk en overzichtelijk kunt indelen. We zullen de volgende punten kort voor u belichten zodat u een houvast heeft tijdens het herindelen van uw keukenkastjes:

  • Ontspullen

  • Zones

  • Algemene tips

Er is natuurlijk meer dan één manier om uw keukenkastjes te organiseren en u kunt dit geheel zelf invullen. Wij geven u slechts een voorbeeld van een manier waarop men over het algemeen het indelen van de kastjes het fijnst ervaart.


Ontspullen


Voordat u kunt beginnen aan het indelen, is het natuurlijk handig om alle kastjes volledig leeg- en schoon te maken. Hierdoor wordt het duidelijk welke spullen u allemaal heeft en zijn de kastjes klaar om opnieuw ingedeeld te worden.

Ontspullen, de naam zegt het al, bepaal wat u nodig heeft en wat eigenlijk overbodig is en dus weg kan. Wellicht heeft u 3 losse verpakkingen rijst staan welke gemakkelijk samen in een voorraadbus kunnen. Dit scheelt weer ruimte en het ziet er ook nog eens mooi uit.

Wanneer u het lastig vindt om te bepalen wat u wel en niet nodig heeft, raden wij u aan om bijvoorbeeld de gehele inhoud van de keukenlade in een doos te leggen. Wanneer u een van de producten uit de doos nodig heeft, kunt u deze eruit halen en na gebruik terugleggen in de lade. Na een aantal weken zitten er alleen nog spullen in de doos die u amper gebruikt en dus weg kunnen.

Spullen weg doen kan moeilijk zijn, maar uiteindelijk geeft het veel meer rust in uw keuken.


Zones


U kunt uw keuken het beste opdelen in verschillende zones. De zones die wij aanraden zijn voorraad, voorbereiden, koken, serveren en opbergen en als laatste schoonmaken. Wanneer u uw keuken indeelt in deze vijf zones, heeft u producten netjes bij elkaar staan en kunt u gemakkelijk de producten die u nodig heeft terugvinden.


Zone 1: Voorraad

Producten uit de winkel zijn vaak verschillend verpakt. Kijk bijvoorbeeld naar kruidenpotjes: koopt u uw kruiden bij verschillende winkels, dan heeft u al snel een enorm assortiment van verschillende potjes. Verschillende verpakkingen zijn echter niet heel praktisch om te stapelen. U kunt daarom beter een aantal bakjes van dezelfde afmetingen gebruiken en uw aankopen hierin opbergen. Daarmee kunt u ze gemakkelijk labelen en stapelen en behoudt u het overzicht in de kastjes. Producten waarmee u de voorraad fijn kunt opbergen zijn bijvoorbeeld vooraadbussen of opbergboxen.

Zone 2: Voorbereiden

In de zone voorbereiden is er plek voor bijvoorbeeld uw snijplanken, keukengerei en mengkommen. Het is handig om deze spullen bij het grootste vrije deel van uw werkblad op te bergen zodat u er gemakkelijk bij kunt tijdens het snijden en voorbereiden van gerechten en u voldoende ruimte heeft. Met een keukenhulporganizer kunt u deze spullen altijd netjes en binnen handbereik houden. Wanneer u uw groentes of vlees aan het snijden bent, heeft u natuurlijk afval. Het is daarom aan te raden om een vuilnisbak in een kastje dichtbij, of vlak naast het werkblad te plaatsen.

--

Zone 3: Koken

In deze zone bent u, zoals de naam al zegt, aan het koken. Het is dus handig om in deze zone uw oven, kookplaat, magnetron enzovoorts te plaatsen. Kook- en bakbenodigdheden kunt u het beste in deze zone opbergen zodat u deze er snel bij kunt pakken wanneer u ze nodig heeft.

Pannen kunnen veel ruimte in beslag nemen, om deze gemakkelijk op te bergen zonder dat ze beschadigen, kunt u een pannenrek gebruiken. De deksels kunt u dan op de pan doen of opbergen met een pannendekselhouder. Deze kunt u bijvoorbeeld in een draaibaar kastje plaatsen welke in een hoek van uw keuken draait waar u anders geen gebruik van kunt maken.



Zone 4: Serveren en opbergen

Waarschijnlijk gaan de meeste keukenkastjes hiermee gevuld worden: servies. Over het algemeen wordt het opbergen van servies zoals borden het fijnst ervaren in een lade of kast onder het werkblad. Op deze manier hoeft u geen zware stapels borden te tillen boven uw hoofd om ze in een kast te zetten.

Servies zoals glazen en kopjes gaan in de bovenste kasten. We raden aan om deze, per soort, in een verticale lijn in uw kasten te plaatsen zodat u gemakkelijk bij de glazen kunt en u ruimte bespaart. Servies welke u minder vaak gebruikt kunt u op een plank hoger in de keukenkast plaatsen waardoor deze er netjes uit blijft zien. Plaats op de onderste plank servies wat u dagelijks gebruikt zodat deze binnen handbereik zijn.


--

De besteklade kunt u gemakkelijk netjes houden door gebruik te maken van een lade organizer. Hierdoor kunt u lepels bij lepels, messen bij messen en taartvorkjes bij taartvorkjes houden zonder dat u hoeft te gaan zoeken wanneer u bestek nodig heeft.
--

Nog 1 kleine tip: Het is handig om de keukenkasten waarin u servies wilt bewaren rondom de spoelbak of vaatwasser, dit maakt het uitruimen een stuk aangenamer. Wanneer u dit doet hoeft u niet heen en weer te lopen tijdens het uitruimen en gaat dit klusje een stuk efficiënter en sneller.


Zone 5: Schoonmaken

Zone 5 is voor de schoonmaakspullen, het is handig om deze bij de vaatwasser en gootsteen te plaatsen. Kies bijvoorbeeld voor de gootsteenkast om hierin afwasmiddel, hand- en theedoeken en afwasblokjes te plaatsen. Zet schoonmaakmiddelen die u weinig gebruikt achteraan en de producten die u vaker gebruikt vooraan in de lade of het kastje. Wilt u uw afwasspullen die u dagelijks gebruikt op het aanrecht plaatsen? Dan kunt u gebruik maken van een gootsteen organizer om alle producten netjes bij elkaar te houden.


Algemene tips


We willen graag nog een paar tips meegeven om ervoor te zorgen dat uw keuken er helemaal tip top uit gaat zien. We hebben er al een aantal besproken, maar de belangrijkste tips voor het netjes indelen van uw keuken(kastjes) zijn de volgende:

  • Zet spullen dicht bij de plek waar u ze gebruikt. Dus pannen kunnen in een kast dichtbij het fornuis evenals het kruiden- of kookgerei opbergsysteem.

  • Zet soort bij soort. Borden bij borden, glazen bij glazen etc.

  • Spullen die u wel gebruikt, maar niet op dagelijkse basis kunnen in de hogere kastjes opgeborgen worden.

  • Deel uw kastjes zo veel mogelijk verticaal in, dit zal namelijk veel ruimte besparen.

  • Gebruik een aparte voorraadkast of maak gebruik van bijvoorbeeld voorraadpotten, hierdoor blijft het in uw keuken overzichtelijk.

--


Een greep uit ons assortiment
--